Jadi semalam pergi TMG dekat jade square belilah 3 ketul ubi..lama dah tengok2 tapi tak beli-beli. Dok pikir-pikir macam mana ya nak masaknya..tulah tau makan je..kan dah kapok..
Ok dengan tekad dan nekad..hari ni kene masak jugak..so solutionnya kene mohon bantuan dari kakak2 yang expert.. Nak kacau mak xjadi sebab pernah tanya resipi..tapi kok macam tak masuk otak ππ
Call Cik Nora tak angkat pulak..wallah..ok next Cik Elis, alhamdulillah dia bagi resipi katanya macam masak kari sahaja.. Tambah udang kering & bilis..mula2 macam nk rebus ubi pakai pressure cooker..tapi tak jadi lah..risau lodong @ lembik..so rebus pakai periuk biasa je..sambil2 tu sediakan bahan-bahan lain..tumbuk2 bawang merah putih & cili semua..
Dah siap onche ey ubi baru teringat nanti rebus ubinya letak garam tak..kari nak masuk berapa banyak..wallah susahnya orang tak pandai masak niππ..ok carik talian hayat lagi..call M.ngah pulakπ hahaha itu pon nak tanyakan..maaflah sis semua..dapat adik yang tak pandai masak ni...ok kene masukkan garam sikit & kari dalam 2 3 sudu..dan jangan lupa air sikit tujuannya untuk pecahkan minyak..
Ok lah supaya tak call dorang lagi..makanya kita siap-siapkan resipi disini
Resipi Ubi Kari
Ubi kayu - 3 ketul
Bawang merah
Bawang putih
Bilis
Udang kering
Cili
Kari
Daun kari
Halia
Ok masukkan minyak, letak bahan2 yang ditumbuk, masuk kari, daun kari, air, ubi.. Syiiiaaapppp ππ hehe simple.
Thanks semua πππ
waahhhhh.. sudah berjaya akhirnya. nampak wenakkkk.. lepasni balik rumah mak boleh masakkan untuk mak pulak... (huhhh.. lap peluh). kami plak nak rasa
ReplyDelete